Post-politik

När ska politik gå samma väg som modernismen och uppdatera sig till post-politik?

Aldrig, sjunger suset i skogen. När grisar flyger, susar säven.

Uppdatering är möjligen okej, det har ju bara med datum, tidsanda och mode att göra. Uppgradering däremot betyder att något faktiskt utvecklas och bli bättre.

Utopisk Allians som ligger långt före sin tid vill ändå förbereda övergången till post-politik. Detta är några av punkterna vi ser i vår USB-drivna kristallkula.

–Politiker kommer att sjunga i kör; detta är en orgelpunkt hos vår allians, tron på musiken som ett förlösande och problemlösande element. Genom musicerande kan man lära sig win-win, något vi annars mest snackar om. Lära sig att man kan dra åt olika håll, precis som körstämmor gör, och ändå röra sig harmoniskt i samma riktning (!).

Sådant begriper vi inte med nuvarande politiska modeller, eftersom de alla bygger på tävling, konkurrens och utslagning. Låt oss tala klarspråk, på bråk, helt enkelt.

En politisk debatt som går lugnt och tyst och stilla gör folk förbannade. De får möjligen sitt bröd, men inte sitt gladiatorspel! I post-politikens era har vi kommit över sådana barnsjukdomar och förstår att “tävlingar” kan vara lika spännande utan att vissa ska kastas åt lejonen och andra få lagerkrans. Ingen i kören eller stråkkvartetten vill komma först till slutackordet. Det vore bara korkat. Och precis så korkat driver vi politik i dag.

— Politiker kommer inte att heta “politiker” utan “Mänsklighetens och planetens tjänare”. Annan titel, annan jobb-beskrivning.

— Vi kommer fortfarande att ha krig, men då av den sort Charles Fourier förespråkade: Krig om små pastejer. Det ska alltså bakas små pastejer av två gigantiska arméer. De ska passa allas matsmältning, detta är viktigt. Ibland kommer det kulinariskt-industriella komplexet att balla ur, gärna vid helgdagar eller nyinsatta karnevalsdagar. Då blir det lekar och glam. Kast med liten pastej, pajkastning à la Helan och Halvan, körer som sjunger “Pie in the sky”. Däremot inte den i dag så vanliga debattpajkastningen.

— Det kommer att finnas vaxkabinett där man kan beskåda, och begapa, forna tiders politiska turer. Trångsynt politiskt taskspeleri kan vara intressant att se i dockform, men där går gränsen.

Bokstavlig pajkastning (bättre än bildlig).

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *